Wat is SSL en waarvoor staat het?

De afkorting SSL betekent Secure Sockets Layer. Geen paniek als dit Chinees klinkt. Ik zal straks een screenshot tonen waarna je het direct zal begrijpen. De laatste jaren is er enorm veel verandert op het internet en in de website wereld. Vroeger waren het meestal enkel de webshops die voorzien waren van een SSL Certificaat.

Je kan dergelijke websites en webshops herkennen doordat er HTTPS in de URL van de website staat.

Bekijk even volgende screenshot. Je ziet dus dat mijn website van Wpplek volledig is versleuteld(HTTPS). Daarnaast zie je links ook het gekende slotje. Als je dit ziet dan is de website voorzien van een SSL Certificaat en is alles in orde voor Google.

wat is ssl

 

Is SSL Verplicht?

Wij raden aan om Webshops ALTIJD te voorzien van een SSL Certificaat. Maar je moet ook je gewone websites hiervan voorzien! Op deze manier is het voor hackers trouwens ook moeilijker om data te onderscheppen.

Koop dus nooit iets op een webshop waar je ziet staan “niet beveiligd”. Dit betekent dat er helaas geen SSL Certificaat aanwezig is. Als je dan uw gegevens ingeeft + creditcard en dergelijke dan kunnen in het slechtste geval hackers vrij eenvoudig deze data onderscheppen zonder dat je het zal weten.

Daarom dat Google dus heeft aangegeven dat het belangrijk is dat zowel uw webshop als website ALTIJD voorzien is van een SSL Certificaat.

Welke SSL moet ik kiezen?

Er zijn verschillende SSL Certificaten tegenwoordig. Zeker voor webshops kan dit wel eens verschil maken. Maar voor de meeste websites is een gratis SSL Certificaat voldoende(Let’s Encrypt).

Je vraagt je dan wellicht af hoe je dit kunt bekomen? Wel wederom geen paniek! Elke professionele hosting firma biedt tegenwoordig deze gratis Let’s Encrypt Certificaten aan. De installatie is meestal automatisch en anders gewoon met een klik op een knopje kan je dit installeren en activeren.