X WordPress Theme review: IJzersterk thema

‘The Dawn of a New Era’, dat is hoe de makers van het X thema hun creatie zien. Een gewaagde uitspraak want, hoe baanbrekend kan een WordPress thema echt zijn? Kan het X thema zich meten met thema’s als Salient en Jupiter?

Het X thema is één van de meest toonaangevende thema’s die wij kennen. Als we een thema zouden moeten kiezen dat we vaak hebben gebruikt, dan komt het X thema altijd wel ter sprake. Belangrijker is echter dat de functionele voordelen van het X thema worden benadrukt.

Deze X thema review is daarom gericht op het compleet uiteenbouwen van de voor- en nadelen van dit al jaren populaire thema. Op diverse punten scoort dit thema bijzonder goed, waardoor het voor veel websitebouwers een interessante optie kan zijn.

Samengevat

 • Sterk en betaalbaar thema
 • Goede support
 • Vrijwel alle bestanden meegeleverd (PSD, iconen en plugins)
 • Responsive ontwerp
 • Relatief snelle website, gemiddeld

Belangrijkste kenmerken

Normaal beginnen we onze reviews altijd op een vaste manier. We bespreken eerst de snelheid en het gebruiksgemak van de website. Alleen vandaag, doen we het net even anders. Ik ga eerst kijken naar de belangrijkste kenmerken van het X thema, en pas dan ga ik dieper op de materie in.

Omdat X thema reviews al overal te vinden zijn en sommige meer dan 10.000 woorden bevatten, is deze review beknopter. Het vinden van een goede reden om het X thema te downloaden is dan ook eerder bekend, zonder onnodige informatie.

 

Ontdek in deze video ons Favoriet WordPress Thema

divi review

 

 

Het eerste onderdeel dat ik een groot voordeel vind, is de live-builder van het X thema. Je kunt deze builder gebruiken voor het grote aantal demo’s dat is meegeleverd als je het thema aanschaft. Natuurlijk is het niet leuk om 1-op-1 de demo’s over te nemen. Bezoekers zullen snel doorhebben dat jouw website uit een demoversie bestaat.

Met de live-builder kan je echter eenvoudig de demo’s aanpassen en uniek maken. Een op het eerste gezicht simpele demo, kan er dan opeens volledig anders uitzien. Jouw X thema kan je kortom eenvoudig personaliseren naar jouw eigen stijl.

Stacks on stacks

We zien tegenwoordig vaker thema’s met composers als Visual Composer en WPBakery dan zonder. Het X thema is deels gebaseerd op het Stacks principe. Hier wordt er gewerkt met vier stacks, ook wel designblokken genoemd. Deze blokken kan je tot in de diepste details aanpassen en zijn dan ook wel de fundering van het X thema.

De Stacks hebben vier eigentijdse namen gekregen, namelijk Icon, Renew, Integrity en Ethos. Voor iedere stack kan je je eigen invloeden verwerken en er een persoonlijke stijl op nahouden.

Cornerstone – Pagebuilder van X thema

Hier zien we geen Visual Composer terug, we krijgen bij X thema Cornerstone meegeleverd. Je hebt overigens geluk, want voor versie 4.0, welke in januari van dit jaar uitkwam, was deze pagebuilder nog niet meegeleverd. Als je dus het thema al eerder had gekocht, had je eerst jouw complete website moeten updaten om gebruik van deze nieuwe Cornerstone pagebuilder te kunnen maken.

Maar er is meer. De Cornerstone builder van het X thema laat je nog veel mooiere blokken maken dan ooit met Visual Composer mogelijk was. Nog steeds kan je met Visual Composer in het X thema werken, alleen de makers bevelen je wel de nieuwe builder aan.

Customize erop los met de Customizer

De afgelopen tijd hebben de ontwikkelaars van het X thema ook veel tijd gestopt in het verbeteren van de customizer. WordPress gebruikers vinden het niet erg als de interface hetzelfde uiterlijk houdt als de standaard-interface, uit onderzoek blijkt juist dat dit voor een hoger gebruiksgemak zorgt.

Daarom is de interface van de customizer (X thema) gelijk aan de standaard interface. Alleen natuurlijk zijn er wel extra functies toegevoegd;

 • Het design veranderen (1 van de 4 stacks)
 • Header aanpassen
 • Menu aanpassen
 • Sidebar positie
 • Formaat van webpagina’s
 • Kleuren en lettertype’s
 • Knoppen, achtergronden en logo’s

Ook al is dat lang niet alles wat er mogelijk is met de customizer, is het wel waar de X thema customizer zich mee weet te onderscheiden.

Shortcodes en uiterlijk van jouw nieuwe website

Dan nog de meer dan 40 shortcodes, speciaal ontwikkeld voor dit thema. De meeste functionaliteiten worden door deze shortcodes gedekt waardoor je door het hele thema heen, deze functionaliteiten kan toepassen. Of dat nu in een blogpost of productpagina is. Hierdoor kan je sterke elementen combineren om zo nog sterkere pagina’s te maken.

Behalve de 40 shortcodes, zijn er meer dan 600 lettertypes inbegrepen bij het thema. Ook heb je de beschikking over verschillende achtergrondafbeeldingen en een database met een ruime 400 iconen. Wil je nog meer aanpassen? Dan kan je de meegeleverde PSD-bestanden gebruiken om het X thema echt volledig te personaliseren.

X Theme is momenteel te koop voor 39 dollar en is meer dan 150.000 keer verkocht

 

Laat een reactie achter