Wat is een WordPress widget?

Wat is een wordpress widget?

Je kent widgets misschien van je smartphone: een widget is eigenlijk een mini-applicatie met beperkte functies die kan weergegeven worden op een website. Dat klinkt nogal vaak, maar widgets zitten eigenlijk overal op websites. Denk maar aan een lijsjte met recente blogposts, een invulformulier, een klok of een aftelklok, een zone voor advertenties, een zoekbar, een tekstveld waarin bezoekers een reactie kunnen achterlaten, enz.

Naargelang het thema van je website kan je de widgets op bepaalde zones binnen je website plaatsen, bijvoorbeeld in je sidebar of onderaan de website in de footer, of onderaan elke pagina of blogpost. Op deze website bijvoorbeeld vind je widgets onderaan de pagina en rechts van elke pagina, in de zogenaamde sidebar.

Waar vind ik widgets voor mijn WordPress?

Widgets worden meegeleverd met je WordPress thema of soms ook via een geïnstalleerde plugin. Je vindt ze terug in je Dashboard in het menu Weergave.

Hoe installeer ik een WordPress widget?

Kies in je Dashboard voor Widgets in het menu Weergave. Links krijg je alle beschikbare widgets te zien die momenteel beschikbaar zijn. Rechts zie je alle beschikbare zones waarin de widgets geplaatst kunnen worden. Je kan elk van die zones openklappen om te zien welke widgets erin zitten. Ook de widgets zelf kan je openen om meer instellingen te zien of om ze eventueel te verwijderen. Wil je een bepaalde widget toevoegen uit de lijst van widgets aan de linkerkant, dan kan je erop klikken, slepen naar de gewenste zone tot er een stippelijn verschijnt en dan weer loslaten.

De volgorde hier is ook de volgorde van de widgets op de website zelf. Wil je die veranderen, dan kan je ook hier heel gemakkelijk klikken en slepen.