Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema (of in het Engels ‘theme’) is een verzameling van bestanden die het uitzicht van je website bepalen. Voornamelijk zijn dat afbeeldingen, CSS-sheets of stylesheet, en PHP-bestanden (code). Het WordPress thema bepaalt de lay-out van je pagina’s, je navigatie, je fonts, je kleuren, je blogposts, enz. Met thema’s kan je snel en gemakkelijk de stijl van je website bepalen en wijzigen indien nodig, zonder dat je aan de inhoud of structuur ervan raakt.

WordPress thema’s kan je in mindere of meerdere mate zelf aanpassen. Het ene thema laat al meer personalisatie toe van kleuren en lettertypes dan het andere. Ook plugins zijn niet altijd met eender welk thema compatibel. Daarom ga je best op voorhand na wat je zoal met je website wil kunnen doen vooraleer je een thema kiest. Stuit je toch nog op beperkingen, dan kan je later altijd nog heel eenvoudig je thema aanpassen.

Hoe kies ik een WordPress thema?

Bij de installatie van wordpress zitten al een hoop gratis standaardthema’s bijgeleverd. Twenty sixteen is een voorbeeld van zo’n standaardthema. Hier kan je als starter eigenlijk al mee aan de slag.

Wil je echter nog meer mogelijkheden, dan kan je elders op zoek gaan naar een thema. Dat kan zowel gratis als betalend zijn. Enkele populaire websites waar je thema’s kunt vinden, naast op WordPress zelf, zijn onder andere:

Betalen voor een thema kan de moeite lonen. Doorgaans heb je met een gratis thema minder aanpassingsmogelijkheden dan met een betalend thema. Als je een thema aankoopt krijg je er meestal trouwens een jaar lang gratis ondersteuning bij. Weet ook dat je bij gratis thema’s afkomstig van onbekende bronnen altijd enig risico loopt om virussen of malware op je website te installeren. Kies daarom altijd voor thema’s die al eerder positieve reviews kregen.

Waar je ook altijd op moet letten voor je iets aankoopt of installeert, is of het thema al dan niet responsive is. Dat betekent dat het thema ook tot zijn recht komt op mobiele apparaten en heeft een belangrijke invloed op de vindbaarheid van je website in Google.

Hoe installeer ik een WordPress thema?

Het juiste thema vinden is eigenlijk het moeilijkst. De installatie zelf is zeer eenvoudig.

Ga in je ‘Dashboard’ naar ‘Weergave’ – ‘Thema’s’. Het eerste scherm toont je welke thema’s je al hebt staan en welk thema momenteel geactiveerd is. Stel dat je liever een ander thema zou kiezen voor je webiste. Ga dan naar ‘Nieuwe toevoegen’. Je krijgt een heleboel previews te zien van WordPress thema’s en je kan hier filteren op Uitgelicht, Nieuw, Populair of eigen Favorieten. Zie je een thema dat je wel aanspreekt, dan kan je een voorbeeld bekijken. Klik daarvoor op ‘Details en voorbeelden’. Heb je een geschikt thema gevonden, klik dan op installeren. Als de installatie rond is, vergeet dan niet om op ‘Activeren’ te klikken want pas dan is het thema ook effectief toegepast op je website.

Heb je op een andere website een thema gevonden, bijvoorbeeld op themeforest, dan kan je klikken op ‘Thema uploaden’. Kies ‘Bestand kiezen’, ga op zoek naar het zip-bestand op dat je gedownload hebt, klik op ‘Nu installeren’, en activeer.