Naast thema’s zijn het vooral plugins die van WordPress een fantastische tool maken voor websites. Maar wat is een plugin nu eigenlijk?

Wat is een plugin?

Plugins zijn stukjes code die je kan toevoegen aan je website voor extra mogelijkheden, bijvoorbeeld een contactformulier, een webshop of een fotogalerij. Sommige plugins zie je niet op de website zelf, maar zijn toch enorm handig en populair, zoals plugins voor zoekmachineoptimalisatie, plugins voor extra beveiliging van je website, cache-plugins die je website sneller doen werken, plug-ins voor statistieken over je websitebezoek… Het aanbod is eindeloos.

Wat is het verschil tussen gratis en betalende plugins?

Wat is een plugin

Net als thema’s kunnen ook plugins gratis of betalend zijn. Er zijn alvast heel wat zeer goede gratis plugins te vinden in je Dashboard van WordPress. Wil je toch nog iets anders, dan kan je ook terecht opwebsites als Themeforest.

Ga bij gratis plugins altijd na wie de maker is en of de plugin al vaak werd gedownload en goede reviews heeft. Hiermee vermijd je slecht werkende plugins of erger nog, plugins die schadelijke software bevatten en die je website kunnen hacken. Kijk na wanneer de plugin laatst vernieuwd werd: is de plugin al oud, dan is die wellicht niet veilig.

Met een betalende plugin ben je alvast vrij zeker van goede stabiliteit en van ondersteuning bij problemen.

Hoe installeer je een plugin?

Plugins installeren is zeer eenvoudig. Ga in je Dashboard naar Plugins en kies Nieuwe Plugin. Je kan hier bladeren tussen nieuwe, uitgelichte of populaire plugins of je kan concreet op zoek gaan naar een specifieke plugin met behulp van de zoekfunctie.

Stel dat je graag een contactformulier op je website wil plaatsen. Een bekende plugin hiervoor is Contact Form 7. Tik dat in in het zoekveld. Je ziet meteen dat de website goede beoordelingen heeft, recent is geupdate en al meer dan 24 miljoen keer op websites geïnstalleerd werd. Je kan er dus vanuit gaan dat de plugin betrouwbaar is.

Klik op Installeer Nu en vergeet na installatie ook niet te activeren. Je kan de plugin nu terugvinden in je Dashboard onder Contact en Contactformulieren. Je hoeft alleen maar het stukje code dat er staat te kopiëren en op je contactpagina te plakken.