Heb je al eens door de instellingen van WordPress heeft gebladerd of al een bericht gepubliceerd? Dan heb je beslist de term Permalink al zien verschijnen. Maar wat is een permalink in WordPress en waarom zijn ze belangrijk?

Wat is een permalink in WordPress

Wat is een permalink?

Een permalink is een ‘permanente link’ waarop je bericht te vinden zal zijn. Een permalink bestaat uit de domeinnaam van je website en een unieke combinatie van woorden en koppeltekens. Spaties of speciale karakters komen niet voor in permalinks.

Wat is een goede permalink?

Als je permalinks kiest, kies je maar beter voor “nuttige” permalinks:

  • Nuttig voor je bezoeker: als hij de permalink leest, krijgt hij een idee van wat er op de website staat;
  • Nuttig voor jou: als je wil communiceren over je webpagina, is het makkelijker om een ‘leesbare’ link te hebben die kort is en goed te onthouden valt;
  • Nuttig voor Google, die de link ‘leest’ en gebruikt om de ranking te bepalen van jouw webpagina bij bepaalde zoekopdrachten.

Zorg er dus voor dat je permalink niet te kort is en nuttige kernwoorden bevat waarop je graag hoog wil scoren in Google.

Algemene instellingen voor permalinks

In je Dashboard onder ‘instellingen’ kan je kiezen hoe je permalinks standaard opgebouwd worden. De Permalinks-instellingen zijn zeer belangrijk. Je zet ze best goed in het begin dat je aan je website werkt om ze daarna niet meer te veranderen. Dat komt omdat de link misschien gebruikt wordt op andere websites om naar je bericht te verwijzen. Als jij daarna die link verandert is die niet meer geldig en komt de bezoeker op een ‘page not found’ pagina terecht.

Je hebt hier verschillende mogelijkheden.

  • Je kan kiezen voor standaard, maar dat geeft meestal een aantal onleesbare letters of cijfers als resultaat. Deze permalinks zijn dus niet goed leesbaar en niet zo mooi.
  • Of je kan kiezen voor een permalink met de datum of zelfs datum en tijdstip.
  • De beste keuze is een permalink gebaseerd op de berichtnaam. Dat ziet er goed uit en de lezer weet hiermee bovendien al wat hij of zij mag verwachten als hij op de link klikt. Ook voor zoekmachineoptimalisatie is dit de beste optie. Zorg er dus voor dat je belangrijke zoekwoorden gebruikt in je permalink.

Permalink instellen voor een individueel bericht

Maak je een nieuwe pagina of een nieuw bericht aan, dan zie je dat de permalink meteen aangepast wordt op basis van de instellingen die je gekozen hebt. Als je wil kan je die aanpassen door op Bewerken te klikken.