Wat is een CMS nu precies hoor ik je denken? 

Met een CMS of Content Management System kan je de inhoud of content van je website aanmaken en beheren zonder dat je moet gaan programmeren. WordPress is een bekend voorbeeld van zo’n Content Management System. Goede CMS-systemen zijn intuïtief en gemakkelijk in het gebruik, maar tegelijkertijd ook veelzijdig.

Wat is een CMS: voordelen?

Zoals al gezegd kan je met een CMS makkelijk webpagina’s of blogposts aanmaken zonder dat je moet gaan programmeren en dus kennis moet hebben van HTML, CSS, Java of PHP. Zo hoef je niet voor elke update een programmeur of IT-er in te schakelen, wat je veel geld bespaart. Regelmatige updates zijn belangrijk voor je score in zoekmachines, dus hoe vlotter je pagina’s kan aanmaken, hoe beter!

Bovendien kunnen er meerdere mensen tegelijkertijd aan een website werken. Ze hoeven niet allemaal dezelfde rechten te hebben als de beheerder of ‘admin(istrator)’: je kan verschillende rollen toekennen aan de gebruikers, elk met hun mogelijkheden.

wat is een cms

Wat is een CMS: kenmerken van een goede CMS

Een goed Content Management System bevat veel mogelijkheden. Je moet er alle soorten media kunnen mee opladen: tekst, beelden, video’s, pdf-bestanden… Qua lay-out moet je binnen je gekozen thema voldoende mogelijkheden hebben om je pagina op te maken zoals je wil. Tegelijkertijd moet je website snel opgeladen worden in de browsers van je bezoekers. De code van je website moet “proper” zijn zodat Google je website makkelijk kan indexeren. En ten slotte moet het systeem gebruiksvriendelijk zijn: je hebt geen gespecialiseerde opleiding nodig om je content toe te kunnen voegen.

Welke soorten CMS Systemen bestaan er?

Als je wil een website maken heb je tegenwoordig verschillende mogelijkheden! Je kan er voor kiezen om een samenwerking aan te gaan met een professionele firma. Maar als je liever zelf een website wil bouwen dan moet je altijd kiezen voor een CMS. Hieronder vindt u de meest populaire CMS Systemen om een website te maken

  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal
  • Typo3

Beste CMS Systeem?

Wat is nu het beste CMS Systeem horen we jullie denken. Ik kan hier direct 1 antwoord op geven: WordPress! Deze gratis software biedt alle bovenstaande voordelen en wordt bovendien voortdurend geüpdatet om aan de nieuwste vereisten voor websites te voldoen. Op deze website lees je alles over WordPress en vind je tips & tricks om een prachtige website aan te maken en eenvoudig te beheren.

Als je snel en eenvoudig wil starten met een WordPress website dan kan je even kijken naar mijn WordPress Video Cursus!