Wat is Akismet?

Wat is Akismet?

Iedereen die WordPress installeert, installeert meteen ook automatisch de plugin Akismet. Maar wat is Akismet precies? Akismet is een gratis WordPress plugin die automatisch geïnstalleerd wordt samen met WordPress zelf. Akismet blokkeert spam in de vorm van ongewenste reacties op je blogposts of pagina’s.

De plugin is gratis voor persoonlijke websites of blogs. Voor commerciële websites betaal je 5 euro per maand; wil je geavanceerde opties zoals backup management, dan kan je voor een premium account van 9 euro per maand kiezen.

Wat is Akismet: waarom een antispamplugin?

Misschien betwijfel je of je met je blog wel een antispamfilter nodig hebt? Geloof me, het antwoord is ja. Hoe populairder je website wordt, hoe meer ‘bots’ je website zullen vinden om er te spammen in de vorm van reacties. Vervelend, want het doet de geloofwaardigheid van je website geen goed. Spam kan zelfs gevaarlijk zijn als er bijvoorbeeld hyperlinks met virussen of malware bij te pas komen. Voor de veiligheid en voor de hygiëne van je website is Akismet dus een zeer goed idee.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf manueel alle spam weg te filteren, maar met Akismet gebeurt dat vanzelf. Tijd en kopzorgen gespaard dus! Zelf beweert Akismet maar liefst 7,5 miljoen spamreacties per uur tegen te houden.

Wat is Akismet: hoe activeer ik Akismet?

Akismet is standaard geïnstalleerd samen met WordPress zelf, maar nog niet geactiveerd. Hoe activeer ik nu Akismet? Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Bezoek de website van Akismet.
  2. Kies je abonnement en maak je profiel aan. Als je voor een gratis versie kiest, vraagt de website alsnog wat je bijdrage voor de plugin is. Je kan de slider gerust op 0 zetten, want je hoeft helemaal niet te betalen.
  3. Je ontvangt een email met daarin je unieke API-code.
  4. Plak deze code in je plugin op je WordPress dashboard.
  5. Geniet van een spamvrije website!

Is Akismet 100% betrouwbaar?

Het kan gebeuren dat Akismet een reactie blokkeert die toch geen spam is. In dat geval kan je de reactie alsnog manueel goedkeuren en publiceren op de website. Omgekeerd gebeurt het dat spam door de mazen van het net glipt en toch op je website verschijnt. In dat geval kan je de spam rapporteren. Akismet leert hieruit.