WordPress State of the Word 2016

Op het einde van het jaar worden we traditioneel getrakteerd op allerhande jaaroverzichten. Ook bij WordPress is dat een traditie: WordPress oprichter Matt Mullenweg presenteert jaarlijks de hoogtepunten van het afgelopen jaar en zijn visie op het volgende jaar in zijn ‘State of the Word’.

WordPress oprichter Matt Mullenweg

Matt Mullenweg tijdens zijn State of the Word

Hoogtepunten van 2016

Mullenweg had het over het groeiende succes van evenementen in 2016: 116 WordCamps met 36.000 deelnemers en 3193 meetups met liefst 62.000 deelnemers. Er waren ook significant meer videopublicaties op wordpress.tv en er is nu ook een officieel kanaal van WordPress op YouTube.

De omzet van de WordPress Foundation is gestegen van 2.8 naar 4.3 miljoen dollar. De organisatie zal in de toekomst gelijkgezinde non-profitorganisaties steunen zoals Hack the Hood, the Internet Archive en Black Girls Code.

Mullenweg had het ook nog over WordPress.org: hij moedigt iedereen aan om deel te nemen aan de forums en bij te leren. De Plugins-pagina onderging een belangrijke update en is nu overzichtelijker en makkelijker doorzoekbaar. Misschien mede daardoor is er een 20% stijging in het gebruik van plugins geregistreerd. Mullenweg verklaart deze stijging door internationalisatie: er werken nu liefst 17.000 vertalers actief mee aan de vertaling van WordPress, tegenover 5000 vorig jaar.

Visie voor 2017

Vorig jaar riep Mullenweg iedereen op om JavaScript te leren. 28% van WordPress is nu JavaScript, hetzelfde als vorig jaar, wat beter kan. Evengoed met JavaScript als met PHP overweg kunnen vindt Mullenweg belangrijk voor de toekomst, zeker nu de REST API in de nieuwste versie van WordPress geïntegreerd is.

Mullenweg onderstreepte ook nog het belang van toegankelijkheid. Hij riep ontwikkelaars van plugins en thema’s op om de W.C.A.G. richtlijnen voor toegankelijkheid van code na te volgen. Zo wordt een steeds groter en breder publiek betrokken.

Ongeveer 11,5% van de websites werkt nu op https. Mullenweg raadt iedereen aan om naast https ook de overstap naar PHP 7 te maken. Hij meldde met trots dat WordPress.com nu 100% op PHP7 draait, wat een gigantische opdracht was.

Verder sprak Mullenweg uitgebreid over Calypso, de nieuwe open source interface van WordPress.com gemaakt met JavaScript en de WordPress.com REST API. Volgens Mullenweg is Calypso nu de standaardmethode geworden om nieuwe posts te creëren, zowel op desktop als op smartphone. Plugins kunnen vanaf nu ook met Calypso beheerd worden.

Voor 2017 sprak hij over drie belangrijke aandachtspunten: REST API voor de WordPress admin, de editor verbeteren en de customizer sneller doen werken. Er zullen geen datums voor releases op voorhand vastgelegd worden: nieuwe versies zullen pas gereleased worden wanneer ze helemaal klaar zijn.

Laat een reactie achter