Wat is Drupal precies? Wat kan ik er mee …

Drupal is een Open Source CMS. De programmeer taal is PHP. Je kan het Drupal systeem dus eigenlijk gratis gebruiken. Het Drupal project is gestart in 2001! Dus deze CMS is al ruim 19 jaar oud! Het woord Drupal zelf staat dus voor regen of water druppel. Dit herken je uiteraard in het mooie logo.

Voordelen Drupal

Momenteel zijn er meer dan 15000 modules beschikbaar in Drupal. Dus dit zegt wel iets over Drupal zelf. Met dergelijke modules kan je dus vrij eenvoudig nieuwe functionaliteit toevoegen in je website. Het grootste gedeelte van deze modules zijn trouwens gratis en kan je vrij eenvoudig installeren. Een ander voordeel is de grote Drupal Community. Als je even zoekt op Google dan zal je zien dat er zeer veel forums, support, videos, … aanwezig zijn. Dus loop je ergens vast of heb je vragen dan kan je meestal wel een oplossing vinden online.

wat is drupal

Nadelen Drupal

Mensen die niet zo technisch zijn, zullen er langer over doen om een website te maken met Drupal. Met Drupal werken is niet super geavanceerd maar vergt toch wel technische kennis. En dit zal één van de hoofdredenen zijn waarom WordPress zo populair is. Met deze cms heb je geen technische kennis nodig en kan je direct een website online hebben.

Beste CMS Systeem?

Er zijn verschillende CMS Systemen tegenwoordig maar de meest populaire zijn: WordPress, Joomla en Drupal. Als we even kijken naar de statistiek website van W3Techs dan zijn we dat WordPress met voorsprong het meest populaire CMS is.

  • WordPress: 61,2%
  • Joomla: 4.9%
  • Drupal: 3.2%
  • Diverse …

Drupal staat dus op positie 3 momenteel en deze schommelt af en toe met Joomla. Maar zoals je kan zien staat WordPress duidelijk bovenaan. Als we de top 3 de laatste jaren bekijken dan zien we dat deze zelden of nooit wijzigt. Dus Drupal, Joomla en WordPress zijn echt wel DE blijvers onder de Content Management Systemen(CMS).