Studiopress review & ervaringen: Websites bouwen met StudioPress: een goed idee?

Meer dan 170.000 WordPress websites wereldwijd werken met StudioPress. Is het ook een goed idee om jouw website met StudioPress te bouwen? In deze Studiopress review ga ik op zoek naar de voor- en nadelen van dit bekende platform.

Wie of wat is StudioPress?

Een website maken met WordPress kan je misschien wel afschrikken, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor hosting, beveiliging en updates. En hoe begin je daaraan als je geen kenner bent? Bovendien kan het even duren vooraleer je het meest geschikte thema gevonden hebt en je alle nodige plugins hebt geïnstalleerd. Maar wat als je dit alles op één enkel platform kon regelen? Dat is precies wat StudioPress hosting te bieden heeft.

StudioPress is het bedrijf achter Genesis Framework. Dat is een soort masterthema voor WordPress dat een boel voordelen biedt: het is SEO-vriendelijk, veilig, responsive, aanpasbaar en voortdurend up-to-date. Bij dat masterthema horen een twintigtal Child themes: lay-outs die bepalen hoe je website er gaat uitzien. Die child themes kunnen ook nog eens helemaal naar jouw hand gezet worden zonder dat je code nodeloos ingewikkeld wordt en je site trager. Je kan een enkel thema kopen of ook het hele pakket met het StudioPress Pro Plus All-Theme Package.

Voor wie is StudioPress een goede oplossing?

studiopress review

Een website van StudioPress, gemaakt met het Genesis Framework, kan twee doelgroepen aanspreken:

 • Niet-professionele websitegebruikers, zoals bloggers, kunnen genieten van een gebruiksvriendelijk content management systeem en van een mooie, snelle, responsive en SEO-vriendelijke website zonder zelf te moeten programmeren.
 • Progammeerders kunnen vanaf het Genesis Framework zelf hun eigen code schrijven. Daardoor winnen ze heel veel tijd doordat ze niet van nul moeten beginnen. Ook kunnen ze rekenen op een groeiende groep gebruikers die onderling tips en stukken code delen.

Wat zijn de voordelen van StudioPress?

1. Een snelle WordPress website

Naar eigen zeggen is StudioPress obsessief bezig met snelheid: ze houden de code van Genesis en van de child themes zo “proper” en beknopt mogelijk, wat resulteert in bliksemsnelle laadtijden. In onze Studiopress review en onze ervaringen klopt dit. Ook als je het thema aanpast aan je eigen wensen, zal de snelheid hier niet onder lijden.

2. Aanpasbaar en gebruiksvriendelijk

studiopress review

Een WordPress website van StudioPress kan je zonder kennis van HTML of programmeren aanpassen aan je eigen content en smaak. Zo kan je – afhankelijk van je gekozen child theme – :

 • Het kleurenpalet aanpassen
 • De lay-out van de pagina aanpassen: zowel voor de standaard lay-out als voor elke individuele pagina
 • Widgets toevoegen
 • URLs aanpassen
 • Navigatie aanpassen
 • Header- en footer instellen
 • Commentaren in- of uitschakelen
 • enz.

De aangeboden child themes beantwoorden aan de nieuwste trends in website layout zonder onnodig de code te verzwaren.

Wil je je thema veranderen? Dat kan heel eenvoudig en zonder risico op verlies van gegevens of score in Google, omdat je core, het Genesis Framework, onaangeroerd blijft.

3. Ondersteuning

Heb je Genesis gekocht, dan laat StudioPress je niet in de steek en krijg je op verschillende manieren ondersteuning:

 • Gedetailleerde handleidingen bij Genesis en bij je child theme,
 • Toegang tot de StudioPress Forums, waar je allerhande vragen kan stellen die worden beantwoord door zowel medegebruikers als medewerkers,
 • Toegang tot de “guides” op de StudioPress website: je kan er handleidingen downloaden, veelgestelde vragen bekijken, online tutorials bekijken, stukjes code downloaden, enz.
 • Wil je graag iets helemaal op maat laten ontwikkelen? StudioPress heeft een lijst van aan te raden developers die je hiermee kunnen helpen.

4. Responsive

studiopress review

Alle thema’s hebben een responsive HTML5-design: je website is dus goed leesbaar op alle schermen: laptop, tablet én smartphone.

5. SEO-geoptimaliseerd

Alle beschikbare thema’s zijn geoptimaliseerd zodat je website hoog schoort in de Google zoekresultaten.

6. Voortdurend up to date

StudioPress zorgt ervoor dat Genesis voortdurend geüpdated wordt, zodat het compatibel blijft met de laatste versie van WordPress. Zo kan je je website naar believen aanpassen zonder dat je aanpassingen verloren gaan.

Alleen plugins moet je zelf nog updaten, maar dat kan in enkele muisklikken.

7. Veilig

StudioPress beweert dat veiligheid optimaal gegarandeerd wordt dankzij de aanwezigheid van WordPress developer Mark Jaquith in het team. Hij zorgt ervoor dat Genesis en alle child themes de WordPress richtlijnen nauwgezet volgen.

8. Gespecialiseerde hosting

Ga je met StudioPress in zee, dan hoef je je over hosting geen zorgen meer te maken: StudioPress regelt hosting geoptimaliseerd voor WordPress websites. Een domeinnaam moet je wel nog apart regelen.

Zijn er ook nadelen aan StudioPress?

studiopress review

Critici zullen claimen dat de aanpassingen die je zelf aan je Child theme kan doen, beperkt zijn. Zo kan je de kleur van bepaalde elementen wel aanpassen, maar is de keuze hierin eerder beperkt. Dat geldt ook voor de keuze in lettertypes. Maar dat heeft zo zijn redenen: de code moet zo “slank” mogelijk blijven om de website sneller te doen laden. Je WordPress website blijft trouwens uitbreidbaar met plugins, zolang ze de stabiliteit van de website niet ondermijnen. In dat geval neemt StudioPress zelf contact met je op.

Er zijn bovendien een hele reeks child themes beschikbaar op de website van StudioPress. Iedereen kan trouwens zelf child themes creëren, en het aantal ontwikkelaars van thema’s voor Genesis groeit alleen maar. Vind je tussen alle child themes en de beschikbare aanpassingsmogelijkheden nog steeds niet je ding, dan kan je een programmeur vragen om stukken code te herschrijven. StudioPress maakt het de ontwikkelaars makkelijker dankzij een systeem van zogenaamde hooks, wat het makkelijk maakt om de code precies aan te passen daar waar het nodig is.

Ook is er geen rechtstreekse ondersteuning via email. Heb je een probleem, dan zal je dus je vraag op één van de forums moeten posten. Daar staat tegenover dat je snel geholpen wordt door andere gebruikers als je met een gekend probleem te kampen hebt. Is je probleem nieuw, dan schiet er snel een medewerker te hulp.

Hoeveel kost een website bouwen met StudioPress?

StudioPress biedt vershillende pakketten aan:

 • Genesis alleen kost 59,95 dollar. Ideaal voor wie graag zelf een thema wil ontwikkelen.
 • Genesis in combinatie met een thema kost, afhankelijk van het thema, ongeveer 129 dollar.
 • Het Pro Plus All-Theme Package kost 499,95 dollar. Hiervoor krijg je onbeperkte toegang tot alle mogelijke StudioPress thema’s.

Studiopress review, Conclusie:

Studiopress review
 • Functies
 • Snelheid
 • Prijs
 • Support
4.8

Er zijn verschillende zeer goede redenen om voor StudioPress te kiezen als basis voor je website:

 • Goed vindbare website in Google
 • Moderne en responsive child themes
 • Snelle en veilige website
 • Gebruiksvriendelijk voor zowel beginners als ontwikkelaars
 • Veilig
 • Betaalbaar
 • Breed netwerk van ontwikkelaars ter beschikking voor als je hulp nodig hebt of een functionaliteit op maat wil toevoegen.

Een klein nadeell aan StudioPress ligt aan het feit dat aanpassingen aan lay-out beperkt zijn als je zelf geen code schrijft. StudioPress kiest resoluut voor gebruiksvriendelijkheid, snelheid en efficiëntie in de vorm van slanke en degelijke code.

Ben je dus een blogger met weinig of geen expertise, en vind je een thema dat je wel kan bekoren, dan is StudioPress absoluut een aanrader.

KLIK HIER VOOR DE WEBSITE VAN STUDIOPRESS!

Laat een reactie achter