Inhoudsopgave
Joomla vs WordPress? Wat is de beste CMS?
Wie een website wenst te bouwen moet zich goed bewust zijn voor welke CMS hij uiteindelijk kiest. Maar de keuze ligt niet zo gemakkelijk want welk cms systeem werkt nu ook het best? Een vaak gestelde vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De keuze van een CMS syteem ligt dan ook vaak persoonlijk en ieder CMS systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Wij hebben in dit artikel de voor- en nadelen van beide CMS systemen opgenoemd en bieden jouw onze persoonlijke mening hierover aan.
Wat is een CMS?
Zowel Joomla als WordPress zijn een goed voorbeeld van een CMS systeem of gekend als Content Management System. Dit systeem zorgt ervoor dat jij als gebruiker, perfect zelf een website kan opbouwen en beheren. Zo kan je heel eenvoudig pagina’s opstellen, artikels invullen en fotogalerijen bijhouden. Je hoeft geen technische kennis te bevatten om een eigen website op te bouwen.
Kortom, met een CMS systeem kan je geheel zelf aan de slag en hoef je niet meteen een programmeur in te schakelen om een eigen website te creëeren. De tijd dat je dus alles aan een IT dienst moet vragen is nu stilaan voorbij.
Wat ook handig is, is dat je met een CMS systeem, heel eenvoudig je website kan beheren op een tablet of smartphone. Je hoeft je ook niet altijd aan te melden op je laptop of vaste computer.
Joomla of WordPress, hoe maak je je keuze?
Om een website te bouwen is het van groot belang te kiezen voor een CMS systeem waar jij je goed bij voelt en vooral waar jij het best mee overweg kan. Het gebruiksgemak speelt dus echt een grote rol wanneer jij een keuze moet gaan maken.
Daarnaast moet je ook nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen dit systeem. Want ook dit is van uiterst belang voor de toekomst. Denk goed na over wat je nog wilt bereiken in de toekomst en ga na welk van beide systemen hierbij het best aansluit.
Zowel Joomla en WordPress kunnen je verder helpen met SEO. Dit is heel erg nodig voor een goede score op Google. Beide systemen hebben een goede toepassing hiervoor en helpen je dus zeker een stap verder. Er zijn ook een tal van plugins die kunnen geïnstalleerd worden om je doel te bereiken en nodige zaken aan te brengen op je website.
Als laatste zijn ook beide systemen aanpasbaar naar eigen design en is het gebruiksgemak zeer groot. Wanneer je dit zou vergelijken met Drupal of Magento scoor je met deze twee systemen een pak beter.
WordPress
Wie op zoek gaat naar vooral een snelle oplossing en een eenvoudig systeem kan zeker zijn website bouwen met WordPress. Dit CMS systeem kan je website bouwen in een minimum van tijd en je in enkele dagen reeds online plaatsen. Hierbij heb je keuze uit heel wat templates en thema’s en zijn er ook heel wat basisfuncties aanwezig.
Met WordPress kan je onmiddellijk beginnen met berichten te plaatsen en je pagina’s aan te passen. Voeg een goed contactformulier toe en installeer enkele leuke plugins om je website helemaal naar je eigen zin te maken. Een webshop of een blogsite zijn dan ook heel snel opgestart met WordPress en wie wil kan steeds meer uitbreiden.
We kunnen stellen dat WordPress op dit ogenblik zeer populair is, ook bij Google. Wie dus met WordPress werkt heeft alvast een streepje voor. Bovendien is het ook erg stabiel en komen er regelmatig goede updates naar boven. Wie geen tijd wil stoppen in het handmatig uitvoeren van deze updates kan dit ook automatisch laten verlopen. Toch geven wij als tip om dit zelf bij te houden. Zo ben je meteen op de hoogte wat er aangepast wordt op de website en kan je dit uitgebreid testen.
Ook raden wij aan om teveel plugins te vermijden want dat heeft dan wel weer effect op de snelheid van je website. Ook moet je goed nagaan dat iedere plugin ook compatibel is met andere plugins of thema’s op je website. (Vaak staat dit mooi beschreven in de specificaties en hoef je dus ook verder geen technische kennis te hebben hiervoor)
Joomla
Wens je toch net iets ingewikkelder te gaan en nog wat meer plugins te installeren? Dan ben je goed met Joomla. Dit CMS systeem kent een goede samenwerking van verscheidene plugins en systemen. Hier kan je dan net iets verder uitbreiden zonder veel verlies te kennen aan snelheid of compabiliteit.
Voordeel van Joomla is vooral het onderhoud. Hier heb je zeer weinig onderhoud nodig daar alles goed samenwerkt en er geen problemen weergegeven worden bij updates.
Joomla heeft natuurlijk wel een keerzijde. Het vraagt net iets meer leertijd om hiermee om te gaan en het parcour is ook iets lastiger dan bijvoorbeeld met een WordPress.
Joomla vs WordPress: welke CMS kies jij?
Wij kiezen absoluut voor WordPress. Het is zeer eenvoudig in gebruik, gemakkelijk uit te breiden en kan onmiddellijk online. Iedereen die voor WordPress kiest kan zonder enige vorm van technische kennis, een eigen website opbouwen. Bovendien is alles aanpasbaar naar eigen design en smaak en kan je een goede ondersteuning verwachten voor je SEO. Google is ook fan van WordPress, het meest populaire systeem op heden.
Ben je toch niet helemaal zeker of je dit alleen kan? Geen nood, er zijn een tal van online cursussen voor het aanleren van WordPress. Ook wij hebben een goede cursus in aanbod die je hierbij kan verder helpen en dat voor een éénmalige en kleine prijs van 49 Euro.
Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je website tot een succesverhaal kan opbouwen en krijg je enkele leuke tips naar hosting en veiligheid. Dit lessenpakket bevat geen saaie teksten en boeken maar wel interactieve videofragmenten waarin je alle termen, mogelijkheden en functies aanleert.
Ook wie al een website heeft maar een verbetering hieraan wenst, kan deze cursus mee volgen. Alle mogelijke vragen over WordPress worden hierin opgenomen en beantwoord en voor wie niet genoeg krijgt, zijn er ook een tal van bonusvideo’s.
Schrijf je nu in en bouw heel snel je eigen succesverhaal!
Inhoudsopgave