Hoe werkt WordPress?

Hoe werkt WordPress? WordPress is een zeer populair content management systeem (CMS), dat het voor iedereen mogelijk maakt om een website te ontwikkelen. Zelfs mensen zonder enige technische kennis kunnen dankzij WordPress zelf een mooie en functionele website maken. Maar hoe zit dit fantastische programma in elkaar en hoe werkt het? Die vragen gaan we in dit artikel beantwoorden.

Geen technische kennis nodig

Om met WordPress te kunnen werken, hoef je niet te beschikken over een uitgebreide technische kennis. Een basis kennis van het internet is voldoende om een kwalitatieve website te ontwikkelen en te beheren.

Dit hebben ze bij WordPress mogelijk gemaakt door een zichzelf uitwijzend dashboard te ontwikkelen. In het dashboard zie je de verschillende opties om je website aan te passen, je kan dus meteen zien in welk menu je moet zijn.

Content management systeem (CMS)

hoe werkt wordpress

WordPress is een open source Content Management Systeem of in het kort een CMS. Open source betekent dat het gratis te gebruiken is. Een CMS zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier de inhoud van de website (content) kan beheren (managen).

Elke website is opgebouwd uit HTML pagina’s, om deze aan te passen moet je ze aanpassen in de broncode met behulp van computertalen. Een CMS zet jouw invoer om in HTML code in jouw plaats. Op die manier is het mogelijk om de HTML pagina’s aan te passen zonder iets van de computertaal te kennen.

Op de markt zijn er meerder Content Management Systemen beschikbaar, zowel open source als met een betalende licentie. Maar WordPress is veruit de meest populaire, bijna 300 miljoen websites draaien met behulp van WordPress.

Wie werkt met WordPress?

Doordat het met WordPress zo eenvoudig is om een website te maken, kan iedereen WordPress gebruiken. Van hobbyisten die een kleine blog willen bijhouden tot grote multinationals die er hun bedrijfswebsite mee maken.

Ik kan WordPress in het bijzonder aanraden aan mensen die het volgende zoeken:

 • Een hoge ranking in de zoekmachines door middel van zoekmachine optimalisatie (SEO)
 • De mogelijkheid om zelf de eigen website up te daten en te bewerken
 • Telkens nieuwe pagina’s met artikels en foto’s toe kunnen voegen
 • Een goede mobiele weergave van de website. Met een responsive WordPress theme zal uw site goed afgebeeld worden op eender welk apparaat.

WordPress hosten op een server

hoe werkt wordpress

WordPress is dan wel gratis, maar je hebt wel een server nodig om het programma en de website op te laten draaien. Een goede host zoeken is dus een eerste belangrijke stap naar het ontwikkelen van een kwalitatieve WordPress website.

De prijs telt uiteraard mee in de keuze van een hosting provider, maar laat je er niet door verblinden. De betrouwbaarheid van de provider is minstens zo belangrijk. Als je website om het uur plat ligt, zal je niets hebben aan een perfect gemaakte website want de gebruikers zullen hem niet eens kunnen gebruiken.

Verder heb je nog een goede en gerichte domeinnaam nodig en je gebruikers zullen vlot de weg vinden naar jouw website!

Hoe is WordPress opgebouwd?

De volledige opbouw van WordPress tot in het kleinste detail uit de doeken doen is niet mogelijk. Wel kunnen we opmerken dat WordPress uit enkele belangrijke bouwstenen is opgebouwd. Samen vormen deze bouwstenen een goed werkende website.

De fundering van WordPress is het systeem zelf, de basis die je moet downloaden vooraleer je kan beginnen. Daarbovenop heb je de verschillende thema’s, het gekozen thema vormt het uiterlijk van de website.

Verder heb je de plug-ins, deze kan je gebruiken om extra functionaliteiten aan de website toe te voegen. Voor de afwerking kan je dan nog enkele widgets gebruiken voor de laatste finetuning. De laatste maar zeker niet de minst belangrijke bouwsteen is de inhoud van de website, alle teksten en afbeeldingen.

Het WordPress systeem

hoe werkt wordpress

De eerste bouwsteen is het systeem achter WordPress, dit is de kapstok waar al de rest aan wordt opgehangen. De basis van WordPress beschikt reeds over een heleboel basis functionaliteiten. Dit programma is volledig gratis te downloaden, maar je moet wel beschikken over een server waarop je het kan installeren.

Zoals elk systeem moet ook het WordPress systeem regelmatig onderhouden worden. Wanneer het systeem niet up-to-date is, kan het zijn dat sommige functies niet meer werken. Ook zal uw website kwetsbaarder zijn voor hackers. Zorg er dus voor dat je het WordPress programma regelmatig update naar de laatst nieuwe versie!

Verschillende WordPress thema’s

Een mooi en functioneel thema is zeer belangrijk voor de uitstraling van uw website. De website kan nog zo goed werken, als het er niet uitziet zal je niet veel lezers aantrekken. Er zijn duizenden verschillende thema’s beschikbaar om te downloaden voor WordPress, maar je kan er ook eentje op maat (laten) maken. De belangrijkste kenmerken van WordPress thema’s zijn:

 • Je kan eenvoudig het uiterlijk van de website wijzigen door een ander thema te installeren
 • Het thema bepaalt volledig het uitzicht en de samenhang van de website
 • Elk moment kan je slechts 1 thema gebruiken en élke website gebruikt een of ander thema
 • De thema’s worden onderverdeeld in drie categorieën:

Eén thema kan trouwens meerdere opties bieden. Met één simpele klik kan je de kleuren van de website veranderen of de vormgeving van de content zonder een ander thema te moeten installeren.

WordPress plug-ins

Een zeer belangrijke bouwsteen zijn de plug-ins. Deze plug-ins zorgen ervoor dat iedereen zijn website extra functionaliteiten kan geven, zodat je je WordPress website steeds kan uitbreiden. Zo heb je bijvoorbeeld plug-ins die helpen bij SEO of bij het nemen van back-ups, maar ook voor het bijhouden van Google Analytics of voor de beveiliging van de website.

Enkele belangrijke feiten die je moet weten over plug-ins zijn de volgende:

 • Een website kan op een bepaald moment zeer veel of net geen enkele actieve plug-in hebben. De hoeveelheid plug-ins hangt af van uw noden, maar de meeste websites hebben tussen de 5 en de 30 actieve plug-ins.
 • Dankzij plug-ins kan je de mogelijkheden binnen WordPress zelf uitbreiden
 • De plug-ins laten je toe om bijna elk type website te ontwikkelen, van een forum tot een webshop.
 • Ook bij de plug-ins heb je drie categorieën:
  • Gratis plug-ins
  • Premium plug-ins
  • Zelf ontwikkelde plug-ins

Widgets

De widgets hebben binnen WordPress ongeveer hetzelfde nut als de plug-ins, maar het zijn veel kleinere scriptjes met minder opties. Je kan widgets gebruiken om je website enkele kleine handige opties te geven, zoals bijvoorbeeld een sidebar met de laatst gepubliceerde artikels.

De inhoud van de website

hoe werkt wordpress

De laatste bouwsteen van een wordpress website is de inhoud. Deze voeg je toe als al de rest van de website staat als een huis. Je hoeft dus alleen nog inhoud te plaatsen in de gecreëerde webpagina’s. In WordPress is het heel gemakkelijk om inhoud toe te voegen omdat je eenvoudig nieuwe pagina’s kan aanmaken, menu’s kan creëren, categorieën kan organiseren en nog veel meer.

Wanneer je de inhoud hebt toegevoegd is de website normaal gezien volledig klaar voor gebruik. Dan moet je hem enkel nog testen in verschillende browsers en met verschillende apparaten om te controleren of alles telkens op de goede manier wordt weergegeven.

De kracht van WordPress

De grote kracht van WordPress is niet alleen zijn eenvoudigheid, maar tegenwoordig ook zijn populariteit. Omdat het door zo veel mensen wordt gebruikt, is er een grote en actieve community ontstaan.

Door deze community is het mogelijk om duizenden verschillende thema’s en plug-ins te downloaden om je website beter te maken. Maar de community biedt ook een grote support, wanneer er iets niet werkt of je zit met een vraag, zal je altijd goed en snel geholpen worden.

Conclusie

We kunnen concluderen dat WordPress gebouwd is vanuit de gedachte dat het eenvoudig moet zijn om mee te werken. Je hebt geen kennis nodig van ingewikkelde programmeertalen maar dankzij de plug-ins heb je wel een uitgebreide keuze aan functionaliteiten.

Ook de opbouw van WordPress is vrij eenvoudig te noemen. De verschillende grote delen, de bouwstenen, vormen samen met het basisprogramma een ijzersterk geheel. Zelf een website vanaf scratch ontwikkelen dat dezelfde opties als een WordPress website heeft, zal je vele uren of vele centen kosten.

WordPress Online Cursus volgen?

Klik hier en ontdek mijn stap voor stap Video Cursus WordPress! Na het volgen van deze cursus kan je eindelijk eenvoudig uw eigen professionele WordPress website bouwen!

Veel succes 😉

Laat een reactie achter