Inhoudsopgave
Belang van WordPress back-up plug-ins
Stel dat je website gehackt wordt, dat een update mislukt, dat er een plug-in crasht of er zich nog een ander probleem voordoet … dan wil je toch niet dat alle info verloren gaat? Je moet dan zo snel mogelijk je website weer online krijgen. Om op zeker te spelen, is het dus noodzakelijk om back-ups te maken van je WordPress-site. Zo ben je steeds voorbereid op een worstcasescenario!
Top 3 kwalitatieve WordPress back-up plug-ins
Backup Buddy
We gaan meteen van start met de populairste plug-in voor back-ups in WordPress: Backup Buddy. Hiermee kan je op vaste momenten (dagelijks, wekelijks, maandelijks) back-ups inplannen. Die worden vervolgens opgeslagen op de cloud server (Stash Live), Dropbox, Google Drive, je ftp-server, … wat je zelf het makkelijkst vindt. De back-up kan je zelfs via mail ontvangen als je dat wil.
Je betaalt voor Backup Buddy zo een 280 euro, maar daarmee maak je er wel een leven lang gebruik van voor een onbeperkt aantal sites. Je kan ook kiezen voor een jaarabonnement. Dan hangt de prijs af van het aantal sites waarop je de plug-in wil toepassen: van ca. 75 euro voor 1 site tot ca. 141 euro per jaar voor oneindig veel WordPress-websites. Backup buddy maakt onderdeel uit van Ithemes die ook gekend zijn voor hun andere plugins.
UpdraftPlus
Met een erg hoge rating en groot aantal downloads, maak je ook met UpdraftPlus gegarandeerd een degelijke keuze. Het grote verschil – en voordeel – van deze plug-in is dat de back-ups gemaakt worden in verschillende gecomprimeerde mappen, niet in één groot bestand.
De core-bestanden, de plug-ins, de thema’s, de uploads … worden dus in aparte zipfiles opgeslagen. Het is een handige plug-in voor zowel kleine als grote websites. Om vervolgens de website te herstellen, moet je niet meer doen dan op de restore-knop klikken.
Back-ups stel je in op regelmatige tijdstippen of op een zelfgekozen moment. Is de back-up klaar (bewaard in cloud of op je pc), dan krijg je een mailtje. UpdraftPlus is gratis te verkrijgen. Wil je extra opties, dan zijn er add-ons voor ca. 10 euro per stuk. Of kies meteen voor de all-in versie voor 133 euro per jaar.
WP-DB Backup
Wil je enkel een back-up van je WordPress-database, dan is WP-DB een praktische oplossing. Mediabestanden en uploads zal je dus manueel moeten bewaren, want daarvoor kan je deze plug-in niet inschakelen. Maar dat is voor sommige sites net handig.
Je duidt zelf aan wanneer je een back-up wil maken. Die wordt je bezorgd via mail of komen in je Dropbox of op je ftp-server terecht. Enkele kliks en je database is safe. Simpel én gratis!
Vanzelfsprekend heeft elk van deze WordPress back-up plug-ins zijn voor- en nadelen. Welke je ook kiest, denk eraan je back-ups en je website niet op dezelfde server op te slaan. Als je server dan crasht of gehackt wordt, ben je in één klap alles kwijt. Net daarom is Dropbox of Google Drive zo handig.
Lees nog meer WordPress-tips!