Tips voor het kiezen van het beste WordPress thema

Eén van de lastigste keuzes om te maken bij het bouwen van een nieuwe website, is welk WordPress thema je kiest. Als je het verkeerde thema kiest, kan deze keuze je nog maanden achtervolgen totdat je weer een ander thema installeert. Het is daarom cruciaal dat je meteen het juiste WordPress thema kiest. Maar hoe doe je dat dan? Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen fout begaat?

Ik heb diverse tips op een rij gezet voor het kiezen van het beste WordPress thema. Omdat voor iedereen de eisen en wensen verschillen, is het belangrijk je eigen draai aan mijn advies te geven.

Gebruik daarom de onderstaande tips tijdens je zoektocht om sturing te vinden op weg naar het perfecte WordPress thema!

thema tips voor wordpress

De basis van jouw WordPress website

Voor mij is het uitzoeken van een WordPress thema zowel een leuk, als frustrerend proces. Je kunt in de beginfase tal van prachtige thema’s bekijken en fantaseren over hoe een thema jouw website kan transformeren tot wat het moet zijn.

Veel websitebouwers merken echter al vroeg dat de keuze enorm is en er altijd wel een aspect aan een thema te vinden is dat voor problemen kan zorgen. Wanneer zij eenmaal een keuze maken, komen ze vaak later terug op deze beslissing terwijl er al veel tijd in de bouw van diezelfde website gestopt is.

Om verlies van kostbare tijd te voorkomen, moet er dus zo effectief mogelijk worden gezocht. Er moeten duidelijke eisen worden gesteld aan een thema en alleen als een thema aan al deze eisen voldoet, kan het thema gekozen worden.

Hieronder is een opsomming te vinden van de belangrijkste aspecten waar een goed thema uit moet bestaan. Gebruik de onderstaande tips naar eigen inzicht en perfectioneer jouw zoektocht naar het beste WordPress thema!

Mobiel vriendelijkheid 

Volgens Google bezoekt meer dan 70 procent van de bezoekers een website vanaf een mobiel apparaat. Of een bezoeker nu een website bezoekt vanaf een smartphone of tablet, een website moet altijd goed zichtbaar zijn en niet voor een onprettige ervaring zorgen.

Stel je voor dat je een designbureau hebt en een potentiële klant besluit jouw website te bezoeken. Bij het bezoeken van jouw website vanaf zijn smartphone, werkt het formulier niet of vallen hele stukken tekst weg. De potentiële klant weet genoeg: jouw designbureau zal de opdracht niet krijgen.

De meeste goede WordPress thema’s zullen altijd voor een mobielvriendelijke website zorgen. Alle bekende thema’s zijn van de code voorzien waarmee dit mogelijk is, wat vaak te ontdekken is in de beschrijving van het thema. Het is daarom ook raadzaam dit punt goed na te kijken voordat je een thema aanschaft.

tips voor wordpress artikel

Zoekmachine vriendelijkheid 

Dan een tweede, maar net zo belangrijk, onderdeel: hoe zoekmachine vriendelijk is het WordPress thema?

Sterke WordPress thema’s moeten aan dit punt voldoen, anders zal jouw site niet goed scoren in Google en dat kost je bezoekers. Door goed te kijken naar het aantal aanwezige canonicals en HTTP-headers, Pagespeed-score en linkstructuur, ontdek je hoe zoekmachine vriendelijk een WordPress thema echt is. Ook is het verstandig de snelheid van een thema te testen, omdat Google hier veel waarde aan hecht.

Snelheid

De snelheid van een WordPress thema is niet altijd even goed te testen. Dit komt doordat het thema vaak op een server van de bouwer staat. Deze server is mogelijk sneller dan jouw server, waardoor de snelheid kan verschillen. Toch is een test middels een website als Pingdom een redelijk goede indicator van de snelheid van een website.

Alle Pingdom-scores boven de 70 kunnen worden gezien als gemiddeld. Scores boven 80 zijn scores waar je naar op zoek moet, aangezien jouw hosting in veel gevallen niet zo snel is als de hosting van de themasite.

Verder kan je ook de snelheid testen door het thema te scrollen. Laden de pagina’s en afbeeldingen snel? Dan weet je dat je goud in handen hebt.

Gebruiksvriendelijkheid

En dan nog de gebruiksvriendelijkheid, want dat is waar veel terrein gewonnen kan worden. Je kunt de gebruiksvriendelijkheid van een thema het best testen door simpelweg zoveel mogelijk pagina’s van de demo te bekijken.

Investeer een uur van je tijd in het testen van het thema, want dat is precies het moment dat je bugs kan ontdekken. Is de demo sterk genoeg om jouw testen te overleven? Dan kan je doorgaan met het testen van de eerder genoemde aspecten. Want een goed thema, moet in staat zijn om tegen alle klappen te kunnen.

WordPress Plugins

Tenslotte kan je nog je oordeel baseren op het aantal meegeleverde plugins. Enerzijds wil je geen WordPress thema dat van te veel plugins is voorzien. Deze thema’s zijn vaak traag en zullen op andere punten lager scoren.

Als een thema van maximaal drie plugins is voorzien, kan je rekenen op een relatief snelle site. Alhoewel er thema’s zijn met meer dan drie plugins waar de snelheid nog wel gemiddeld is, koop je vaker een kat in de zak dan een goudmijn.

Onze Favoriet beste WordPress thema van 2019
DIVI !

BEZOEK DE WEBSITE

Laat een reactie achter