WordPress sneller maken?

WordPress sneller maken? Een snelle website heeft zeer veel voordelen. Het is een pak aangenamer voor de gebruikers om op een snelle website te surfen. Maar ook Google zal rekening houden met de snelheid van jouw website. De snelheid van de website is een bepalende factor in de ranking van jouw website in de zoekresultaten. In dit artikel gaan we bekijken hoe je een wordpress website sneller kan maken.

Het belang van een snelle website?

Vooraleer we gaan bekijken hoe we een WordPress website sneller kunnen maken, is het belangrijk om de voordelen van een snelle website in te zien. Er zijn verschillende redenen waarom de snelheid van een website belangrijk is, hieronder sommen we er een paar op:

  • Als je website niet snel genoeg laadt, zullen veel bezoekers de website al verlaten nog voor ze hem hebben bekeken. Je website kan dus nog zo goed zijn, als hij traag laadt verlies je veel gebruikers.
  • Google hecht veel belang aan de snelheid waarmee een website laadt. Als jouw website sneller laadt dan de website van jouw concurrent, heb je meer kans om boven hem te eindigen in de zoekresultaten van Google.
  • Het gebruiksgemak van jouw website wordt sterk bepaalt door de snelheid van de website. Geef zelf toe, het is veel aangenamer om op een website te surfen waarvan je zeer snel van de ene naar de andere pagina kan dan op een website waar het telkens een tijdje duurt. Je gebruikers zullen automatisch meer tevreden zijn met jouw website als hij snel gaat.

De snelheid van je website testen

wordpress sneller maken

Om te kijken of het überhaupt wel nodig is om je website te versnellen, kan je best de snelheid van jouw website eens testen. Zo kan je ook op het einde zien of de verbeteringen daadwerkelijk iets hebben uitgehaald.

Een handige tool om de snelheid van jouw website mee te testen is Pingdom tool maar de meeste tools werken op een gelijkaardige manier. Pingdom test de snelheid van je website en toont je ook hoelang het duurt om elk onderdeel te laden. Zo kan je meteen zien waar een eventueel probleem zich bevindt.

Met de Google webmasters tool kan je de crawl-snelheid van je website meten. Deze crawl-snelheid is belangrijk met het ook op SEO. Dit is de snelheid waar Google vooral naar gaat kijken wanneer het jouw website zal bekijken om een ranking te geven.

De snelheid van je website gaan verbeteren

Ben je overtuigd van het belang van een snelle website en/of heb je gemeten dat de snelheid van jouw website toch niet optimaal is? Dan kunnen we nu beginnen met het verbeteren van jouw website snelheid.

Er zijn meerdere manieren om de snelheid van jouw WordPress website te verbeteren. Vaak heb je hiervoor geen technische kennis nodig en zijn ze simpel uit te voeren. Met enkele eenvoudige handelingen, kan je website dus al een heel stuk sneller draaien.

1. Gebruik een snelle hosting om je website te hosten

De snelheid van je website wordt voor een groot stuk bepaald door jouw webhosting. Het is dan ook uiterst belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve hosting, ook al kost dat soms een tikkeltje meer. Het geld dat je steekt in een betere hosting zal je er normaal gezien weer uithalen dankzij een betere ranking in Google.

Maar op wat moet je nu letten voor een snelle hosting? Over het algemeen gezien kan een gedeelde hosting vrij traag zijn omdat er meerdere websites op draaien. Een VPS (virtual private server) is vaak een pak sneller dan de shared hosting, maar ze kosten meer.

Verder is het belangrijk om goed te zoeken naar de beste hosting provider voor jouw website. Ik raad altijd aan om niet bij de goedkoopste provider te gaan zitten maar wel bij een betrouwbare provider die kwaliteit kan bieden. Als direct een supersnelle website wenst, ga dan voor uw hosting bij Savvii! Dit is één van de snelste

2. Installeer een kwalitatief goed thema

Bij WordPress heb je de keuze uit duizenden verschillende thema’s, zowel gratis thema’s als betalende. Het kiezen van een thema zou eigenlijk niet alleen gebaseerd moeten zijn op het uiterlijk. De technische kant achter een prachtig thema kan soms zo slecht in elkaar steken dat het thema je website sterk kan vertragen.

Bij het kiezen van een thema moet je dus zowel kijken naar het uiterlijk als naar de snelheid van het thema. Deze snelheid kan je niet meteen zien dus het is een kwestie van uittesten met verschillende thema’s en kijken met welke thema’s jouw website beduidend sneller of trager laadt.

De kans dat een premium thema technisch slecht in elkaar steekt is uiteraard kleiner dan de kans bij een gratis thema. Dat is logisch want in een premium thema hebben de makers wellicht meer werk gestoken omdat ze er ook daadwerkelijk iets aan verdienen.

3. Deactiveer de plug-ins die je niet gebruikt

Hoe meer plug-ins op jouw website draaien, hoe trager jouw website over het algemeen zal gaan. Het is uiteraard niet de bedoeling om al je plug-ins te verwijderen om je website sneller te laten draaien. Maar begin eerst met te kijken welke plug-ins je echt nodig hebt.

De plug-ins waarvan je merkt dat je ze niet of zeer zelden gebruikt, kan je best deactiveren en verwijderen. Het zou stom zijn om je website te laten vertragen door een heleboel plug-ins waar je toch niets aan hebt. Denk ook bij het installeren van nieuwe plug-ins: “heb ik deze plug-in écht nodig?”.

4. Niet elke website hoeft verbonden te zijn met sociale media

wordpress sneller maken

Vandaag de dag is het populair om elke website te verbinden met sociale media en dus ook sociale media knoppen op je website te plaatsen. Deze verbinding maakt jouw website echter een stukje trager doordat de website eerst verbinding moet maken met de sociale media sites alvorens te laden.

Wanneer jouw website zeer actief is op de sociale media en veel aandacht trekt, is het uiteraard een prijs die je moet betalen. Maar als jouw website eigenlijk niets heeft aan de sociale media, verbind hem er dan ook niet mee.

Is het voor jouw website niet interessant om verbonden te zijn met de sociale media, verwijder dan gewoon die knoppen en maak geen verbinding met facebook, twitter of eender welk sociaal media kanaal.

5. Denk aan de grootte van je afbeeldingen

wordpress sneller maken

Een andere factor die betrekking heeft met de snelheid van jouw website is de grootte van de afbeeldingen. Hoe meer afbeeldingen je op je website hebt staan en hoe groter je deze hebt geüpload, hoe trager je website zal laden.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om relevante afbeeldingen te gaan verwijderen omdat je je website sneller wil maken. Wel moet je letten op de grootte waarin je de afbeeldingen upload naar je website.

Vaak proberen we de afbeeldingen zo groot mogelijk te uploaden, terwijl we ze daarna toch verkleind op onze website plaatsen. Gebruikers zullen enkel de afbeelding in het klein kunnen bekijken, daarom heeft het geen nut om de afbeelding in het groot te uploaden. Dit neemt alleen maar geheugen in beslag en vertraagd de website.

6. Gebruik een Caching plug-in

Het is een beetje raar om nu te zeggen dat je een plug-in moet downloaden nadat we hebben besproken dat plug-ins de website trager maken, maar een caching plug-in kan jouw website net sneller maken.

Caching werkt als volgt: wanneer een gebruiker jouw website voor een tweede keer bezoekt hoeft hij niet de website in zijn geheel te laden om dat er nog een deel is opgeslagen van de vorige keer in de cache. Hierdoor zal de website bij deze gebruikers veel sneller laden dan zonder de plug-in.

Conclusie: WordPress sneller maken begin bij de basis.

Het is zowel voor Google als voor jouw gebruikers uiterst belangrijk dat jouw website zo snel mogelijk kan laden. In dit artikel hebben we meerdere tips besproken om de snelheid van uw website te optimaliseren, van een plug-in tot een goede hosting provider.

Maar het is nog belangrijker om steeds in het achterhoofd te houden dat je de data op je website moet beperken. Elke plug-in, pagina of afbeelding die je niet (meer) gebruikt, kan je best verwijderen. Het is nutteloze data waar je niets mee doet en die jouw website alleen maar trager maken.

WordPress Online Cursus volgen?

Klik hier en ontdek mijn stap voor stap Video Cursus WordPress! Na het volgen van deze cursus kan je eindelijk eenvoudig uw eigen professionele WordPress website bouwen!

Veel succes 😉

Laat een reactie achter