U hebt vast wel al eens over WordPress gehoord, maar wat is WordPress nu echt? Heel kort kunnen we stellen dat WordPress een programma is waarmee je op een eenvoudige manier een website kan ontwikkelen. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de verschillende mogelijkheden van WordPress, maar ook op de geschiedenis van dit onwaarschijnlijk handig programma.

Wie maakt er nog gebruik van WordPress?

Wanneer u van plan bent om gebruik te maken van WordPress, zal u zeker niet alleen zijn. WordPress wordt over de hele wereld gebruikt door een heel uiteenlopend publiek. Van gewone gezinnen die een blog hebben gemaakt over hun reis, tot grote multinationals die hun bedrijfswebsite hebben gemaakt met WordPress. Miljoenen mensen maken gebruik van WordPress voor het maken van hun websites omdat het een zeer eenvoudig te gebruiken programma is, maar toch zeer veel geavanceerde mogelijkheden biedt.

WordPress is dan ook het meest populaire systeem om websites te maken. Momenteel is meer dan 34% van de websites in de wereld gemaakt in WordPress. Need to say more 😉

En binnen een paar jaar zal dit richting de 50% gaan.

Wat voor websites kan je maken met WordPress?

wat is wordpress

In het vroege begin was WordPress vooral bedoeld voor mensen die een blog wilden bijhouden zonder enige kennis van programmeren. Zoals we gezien hebben, zijn er de daaropvolgende jaren zoveel nieuwe functies bijgekomen die het mogelijk maken om ook andere websites te ontwikkelen. Vandaag de dag zijn de dingen u met WordPress kan maken slechts beperkt door uw eigen verbeelding. Toch hebben we hier de meest voor de hand liggende mogelijkheden met WordPress opgesomd:

  • Blog: uiteraard is het nog steeds mogelijk om een hoog kwalitatieve blog te starten met WordPress om zo al uw verhalen te delen met de wereld.
  • Zakenwebsite: voor bedrijven is WordPress een goede optie voor het creëren van een eigen informatieve website om klanten te werven.
  • Community website: het is ook niet zo moeilijk om d.m.v. WordPress een actieve en leuke community op te bouwen.
  • Fotoblog: het is zeer makkelijk om een groot aantal foto’s met goede kwaliteit te uploaden naar uw website, ideaal dus voor een fotoblog.
  • Webshop: dankzij de Woocommerce plug-in, is het nu ook mogelijk om zelfs een webshop te ontwikkelen in WordPress.
  • Nieuws website: verschillende kranten delen hun nieuws online dankzij WordPress.
  • Portfolio website: klanten laten zien wat je al allemaal ontwikkeld hebt, is zeer eenvoudig.
  • Nog zo veel meer..

Een beetje WordPress geschiedenis

WordPress werd op 27 mei 2003 opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Zij richtten WordPress op met de bedoeling dat gebruikers eenvoudig een eigen blog konden ontwikkelen en onderhouden zonder over een uitgebreide technische kennis te beschikken. De jaren daarna werden er steeds verbeteringen en uitbreidingen toegevoegd aan het programma. Zo introduceerden ze in 2004 de plug-ins, zodat iedereen de mogelijkheden van WordPress zelf kon uitbreiden. In 2005 werd het ook mogelijk gemaakt om een lay-out voor je website te maken of te downloaden. Na enkele jaren van gestage groei, kreeg het dashboard een serieuze facelift en werden er ook enkele belangrijke nieuwe features toegevoegd aan WordPress. Op die manier werd WordPress zowel eenvoudiger als uitgebreider gemaakt. In 2010 werd het multisite principe geïntroduceerd, wat WordPress gebruikers veel meer mogelijkheden bood.

WordPress, de laatste jaren

De steeds meer uitgebreide mogelijkheden openden nieuwe deuren voor WordPress en ze kregen er snel miljoenen gebruikers bij. Tussen 2011 en 2014 werd een geavanceerde Media Manager toegevoegd samen met de Theme Customizer. In de laatste jaren is WordPress vooral bezig geweest om gebruikers eenvoudig een mobiele website te laten maken. Vandaag de dag is WordPress al door meer dan 400 miljoen mensen gedownload. Niet alleen om een blog te schrijven, maar ook voor serieuze professionele websites en zelfs mobiele pagina’s.

Wat is WordPress vandaag?

wat is wordpress

Zoals eerder gezegd, is WordPress een programma om een blog, een website of zelfs een webshop te maken en te beheren zonder technische kennis. WordPress maakt het maken van websites ook toegankelijk voor het gewone publiek zonder technische kennis. Het programma wordt door zijn mogelijkheden steeds meer en meer gebruikt, zelfs door mensen die wél over de technische kennis beschikken. WordPress is dan ook het meest gebruikte CMS ter wereld, mede doordat het gratis te gebruiken is.

Wat is een CMS?

Ik hebt het al gezegd dat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, maar wat is een CMS nu? Wel, CMS staat voor Content Management System. Vrij vertaald is dit dus een systeem om de inhoud van een website te beheren. Een CMS zorgt ervoor dat je een website kunt onderhouden en aanpassen zonder kennis te hebben van de codes. Het CMS zet uw input automatisch om in de taal waaruit een website is opgebouwd, vooral HTML-code. Er zijn verschillende open source CMS systemen beschikbaar de dag van vandaag. Naast WordPress kan je bijvoorbeeld ook nog Drupal of Joomla! gebruiken.

Waarom WordPress? De belangrijkste features

wat is wordpress

WordPress biedt een zeer uitgebreid scala aan mogelijkheden. De belangrijkste redenen dat ik vind om WordPress te gebruiken, heb ik hieronder opgelijst:

  1. Betrouwbaar: Met 13 jaar ervaring kan je WordPress zeker een ervaren programma noemen. Neem daarbij ook nog het feit dat het door bijna 300 miljoen websites wordt gebruikt over de hele wereld en de betrouwbaarheid spat ervan af. Met WordPress zit je altijd safe.
  2. Sterke community: Achter WordPress staat een enorme community van mensen die het zelf ook gebruiken. Zit je dus met een vraag of een probleem, de community zal je gegarandeerd kunnen en willen verder helpen.
  3. Makkelijk te gebruiken: Zoals we eerder al hebben besproken is WordPress zeer makkelijk in gebruik. Het programma is ontwikkeld om het voor iedereen mogelijk te maken een website te ontwikkelen.
  4. Uitgebreide mogelijkheden: Voor de meer ervaren en meer technische gebruikers biedt WordPress toch nog de vrijheid om een technisch hoogstaande website te ontwikkelen. De mogelijkheden met WordPress zijn eindeloos.
  5. Gemaakt om te delen: Door de opbouw van WordPress is het zeer makkelijk om artikels te delen met anderen en nieuwe gebruikers aan te trekken.
  6. Comments: WordPress maakt het zeer gemakkelijk voor lezers om van gedachten te wisselen met elkaar door een goed comments systeem.
  7. Gratis: Dit voordeel hoeft in mijn ogen geen verdere uitleg, gratis is altijd aantrekkelijk!

Is WordPress echt volledig gratis?

Zoals bij de meeste dingen betekent gratis niet altijd volledig kosteloos. Maar met WordPress kan u écht gratis al zeer uitgebreide websites ontwikkelen. Er zijn duizenden gratis plug-ins en lay-outs beschikbaar voor uw website. Maar soms heb je nood aan een premium lay-out of meer uitgebreide plug-ins en die kunnen soms wel eens geld kosten. De basismogelijkheden zijn dus voor iedereen gratis maar de meer geavanceerde plug-ins en thema’s kunnen je wel geld kosten. Gelukkig heeft WordPress zo een grote community achter zich staan dat sommige mensen gratis plug-ins en thema’s ontwikkelen.

WordPress gebruiken via WordPress.com

Wanneer je geen aparte hosting (wil) hebben, kan je meteen een WordPress website gratis maken en laten hosten op WordPress.com. Echter heeft deze optie wel een paar beperkingen. Zo is de versie op WordPress.com een gelimiteerde versie. Je hebt geen toegang tot de duizenden gratis lay-outs voor je website en je kan geen gebruik maken van de verschillende WordPress plug-ins. Deze versie is dus eigenlijk de meest beperkte versie van WordPress, maar biedt wel alle basis functionaliteiten die je nodig hebt voor een eenvoudige website. Een ander nadeel is wel nog dat je een maandelijks bedrag zal moeten betalen als je de website op een eigen domein wil zetten. Wanneer je bijvoorbeeld een blog wil zetten op www.mijnblog.com in plaats van op www.wordpress.com/mijnblog, zal je moeten betalen.

WordPress gebruiken op uw eigen hosting

Je kan er ook voor kiezen om WordPress.org te gebruiken, dit is de versie van WordPress die de gebruiker zelf moet voorzien van hosting en een domeinnaam. Ook deze versie is gratis te gebruiken, maar je zal dus eerst een hosting provider moeten zoeken samen met een goede domeinnaam om uw website op te plaatsen. Deze versie biedt wel het voordeel dat je gebruik kan maken van alle mogelijkheden van WordPress. Je kan kiezen tussen duizenden verschillende thema’s en je zal de website kunnen uitbreiden met verschillende gratis en betalende plug-ins voor extra functionaliteiten. Tegenwoordig hebben vele hosting providers zelfs al een versie van wordpress gedownload op uw server, zodat u dat niet meer zelf moet doen.

Is WordPress nu iets voor u?

Wil je een website maken maar hebt u niet (voldoende) technische bagage om een website van scratch te ontwikkelen, dan is WordPress uitermate geschikt voor jou! Je zal merken dat WordPress zeer eenvoudig, flexibel, betrouwbaar en uitgebreid is. Dankzij WordPress kan je eenvoudig elk soort website ontwikkelen en beheren. Ben je nog niet helemaal zeker of WordPress kan voldoen aan uw eisen, het is gratis dus het is zeker de moeite om het eens uit te testen.

WordPress Online Cursus volgen?

Klik hier en ontdek mijn stap voor stap Video Cursus WordPress! Na het volgen van deze cursus kan je eindelijk eenvoudig uw eigen professionele WordPress website bouwen!

Veel succes 😉